18/12/2017
Kalifornija: Poslednje uporište Bernija Sandersa

Ime i prezime: Berni Sanders
Politička Partija: Demokrate
Država: Vermont
Religijska pripadnost: Judaizam
Datum i mesto rođenja: 07. septembar, 1941 u Njujorku
Website: www.berniesanders.com
Facebook: /berniesanders
Twitter: @BernieSanders

Biografija

   Berni Sanders je dugogodišnji član Kongresa. Od 2006. Godine je član Senata kao predstavnik Vermonta. Od 1990. do 2006. godine je bio član Predstavničkog doma. Obavljao je i funkciju gradonačelnika Burlingtona od  1981. do 1989. Godine. Rođen je u Bruklinu u državi Njujork. Političke nauke je završio na Univerzitetu u Čikagu. U toku studija je aktivno učestvovao u pokretima za ljudska prava 60tih godina, posebno se angažujući u Kongresu za Rasnu jednakost.
Javno se protivio Vijetnamskom ratu i odupirao se regrutaciji zbog prigovora savesti. Pre nego što je počeo da se bavi politikom bavio se režijom dokumentarnih filmova. Do 2015. Godine je bio najdugovečniji nezavisni kongresmen, pre nego sto se zvanično priključio demokratama. Do tada je bio deo demokratskog poslaničkog kluba, sa kojima deli zajedničke stavove o ključnim pitanjima.
Zvanično je krenuo u kampanju za predsednika u maju 2015. Godine. Važi za najliberalnijeg kandidata na predsedničkim izborima. Mnogi analitičari su smatrali da ima male šanse da se suprotstavi Hilari Klinton u borbi za nominaciju zato sto se javno deklariše kao “demokratski socijalista”. Za kratko vreme uspeo je da pridobije veliki broj pristalica, pre svega među “milenijalsima”, generacijom rođenom nakon 1980. godine. Odbio je da finansira kampanju sredstvima iz tzv. “Super PAC-s”, okrenuvši se individualnim, malim donacijama. U kampanji se pre svega bavi ekonomskim temama, nejednakošću i uticajem velikih korporacija na politiku.

Teme i stavovi

Berni Sanders je najliberalniji kandidat na predsedničkim izborima. Jasno se zalaže za pravo na abortus, istopolne brakove i manjinska prava. Snažno se zalaže za afirmativnu akciju. Protiv je upliva religije u javnu sferu, pre svega u skole.

U oblasti krivičnog prava, Sanders se zalaže za njegovu reformu pre svega u oblastima kaznene politike. Smatra da je broj ljudi u zatvorima u SAD neodrživ i da predstavlja preveliki trošak za poreske obveznike.
Veliki je protivnik prekomerne policijske brutalnosti u SAD. Imajući u vidu da je iz Vermonta, države u kojoj građani tradicionalno podržavaju pravo na posedovanje oružja, ima nešto konzervativniji pristup od Hilari Klinton, jer je glasao protiv uvođenja čvršće kontrole kupovine oružja. Ipak, zalaze se za kontrolu slobodne prodaje polu-automatskog oružja. Veliki je pobornik univerzalne zdravstvene zaštite. Zalaže se za smanjenje troškova farmaceutskih proizvoda, navodeći da je sistem napravljen da koristi samo farmaceutskim kompanijama i privatnim osiguravajućim kućama. Sanders veruje da bi obrazovanje na javnim univerzitetima trebalo da bude besplatno.
Njegovi kritičari smatraju da su njegovi planovi o zdravstvenoj zaštiti nerealni i previše skupi. Puno pažnje u kampanji poklanja globalnom zagrevanju i smatra da bi trebalo smanjiti zavisnost od fosilnih goriva. Smatra da bi korišćenje marihuane trebalo dekriminalizovati, a uz dodatnu debatu i legalizovati.

U svojim porukama, Berni Sanders najviše vremena posvećuje pitanjima ekonomske nejednakosti, kritici nepravednog sistema koji favorizuju Vol Strit i velike korporacije, a protiv je interesa radnika. Smatra da bi minimalnu zaradu trebalo povećati na 15$ na sat. Zalaže se za povećanje poreza za najbogatije Amerikance i posebno za dodatno oporezivanje finansijskih transakcija Vol Strita. Mnogi smatraju da bi ispunjavanje njegovih politika dovelo i do povećanja poreza za pripadnike “srednje” klase.
U oblasti imigracije veruje u politiku “put ka državljanstvu”, ali je skeptičan kakav će uticaj imigraciona politika imati na minimalnu platu. Protivi se građenju zida na granici sa Meksikom i određenim diskriminacionim odredbama imigracionih zakona. Zalaze se za očuvanje “social security-a” pod federalnom kontrolom. Protivi se TPP, sporazumu Trans-Pacifičkog Partnerstva u oblasti trgovine. Smatra da su trgovinski sporazumi vodili gubitku poslova u SAD.

Najslabija tačka njegove kampanje. Analitičari i poznavaoci spoljne politike smatraju da Berni Sanders nema dovoljno iskustva u ovim oblastima. Veoma često se protivi politici intervencionizma. Glasao je protiv američke intervencije na Irak, i nije bas ubeđen da bi trebalo unilateralno vojno intervenisati protiv ISIS-a, niti da bi SAD trebalo samostalno da vode takvu kampanju.  Podržava spoljnu politiku Baraka Obame, o uspostavljanju odnosa sa Kubom i nuklearnom sporazumu sa Iranom.

Drugi o kandidatu

I’ve sad it for a long time i like and respect Bernie Sanders. Because he is hones. He’s candid.

We are philosophically different but Bernie is an honest man.

I think he is authentic guy. I think he is honest guy.

Zanimljivi citati

“For many, the American dream has become a nightmare.”

“What my campaign is about is a political revolution – millions of people standing up and saying, enough is enough. Our government belongs to all of us, and not just the hand full of billionaires.”

“If the environment were a bank, it would have been saved by now.”

“I think many people have the mistaken impression that Congress regulates Wall Street. In truth that’s not the case. The real truth is that Wall Street regulates the Congress.”

“There is a lot of sentiment that enough is enough, that we need fundamental changes, that the establishment — whether it is the economic establishment, the political establishment or the media establishment — is failing the American people,

“If a financial institution is too big to fail, it is too big to exist,”

You have to bring people together who may not agree on every issue, but who understand that the middle class is collapsing and we are moving toward an oligarchic form of society, where the billionaires will control the economy and the political life of this country.”