18/12/2017
Donald Trump

Ime i prezime: Donald Džon Trump
PolitičkaPartija: Konzervativci
Država: Njujork
Religijska pripadnost: Presbeterijanac
Datum i mesto rodjenja: 14. jun 1946., Njujork
Website: https://www.donaldjtrump.com/
Facebook: /DonaldTrump
Twitter: @realDonaldTrump

Biografija

   Donald Tramp je jedan od najpoznatijih biznismena, TV lica, a od skora, i političara u Americi. Školovanje je započeo u Kevforest školi, ali je iz nje zbog problema sa vladanjem prebačen u Vojnu srednju školu u državi Njujork. Iako je završio vojnu školu, prilikom pregleda za regrutaciju za  ratu u Vijetnamu proglašen je nesposobnim za služenje. U svet biznisa ulazi još za vreme studija na Vorton poslovnoj školi Univerziteta u Pensilvaniji pomažući svome ocu da vodi građevinsku kompaniju. Nakon poslovne saradnje sa svojim ocem osamostaljuje se i 1971. prelazi na Menhetn gde zahvaljujući mnogobrojnim poznanstvima sa uticajnim ljudima i izvanrednim preduzimačkim sposobnostima, dobija nekoliko velikih građevinskih projekata.

Tokom 80ih Tramp se upušta u niz biznis igara na sreću i postaje vlasnik nekoliko prestižnih hotela-kockarnica u Atlantik Sitiju. Nakon poslovnih neprilika i bankrotiranja nekoliko njegovih kompanija tokom 90tih Tramp uspeva da se ponovo uzdigne i postane svojevrstan sinonim za američki san. Svoju sliku u javnosti počinje intenzivno da gradi i preko rijaliti takmičenja. Pored rijalitija i televizije Tramp je svoj imidž pobednika gradio i objavljivanjem knjiga koji su vrlo brzo postajali bestseleri. Samo neki od naslova koji su svojevrsni putokazi za preduzetnike su „Tramp: umetnost dogovaranja“, „Misli kao šampion: neformalno obrazovanje za biznis i život“, „Tramp 101: put ka uspehu“, „Tramp: kako se obogatiti?“. Koliko je uspešan bio u brendiranju svog porodičnog imena govori i činjenica da preko 250 hotela, poslovnih zgrada, golf terena i drugih firmi nosi ime Tramp (listu firmi sa imenom Tramp možete naći na http://qz.com/461688/a-list-of-everything-donald-trump-runs-that-has-his-name-on-it/).

Danas se bogatstvo Donalda Trampa procenjuje na oko 4 milijardi američkih dolara. Što se tiče političkih pretenzija Donalda Trampa one su se često zadržavale na finansijskom podržavanju kako republikanskog tako i demokratskog tabora. Tramp je tokom godina podržavao Ronalda Regana, Mita Romnija, ali i Bila Klintona. Prvi pokušaj direktnog učešća u političkom životu bila je trka za predsedničku kandidaturu u Reformističkoj stranci. Nakon razlaza sa Reformističkom strankom 2001. godine, Tramp ponovo podržava naizmenično demokrate i republikance, da bi se 2012. godine konačno odlučio za republikanski tabor. Zvanično je u predsedničku kampanju krenuo u junu 2015. godine sa antiestablišmentskih pozicija.

Iako važi za najkontroverznijeg kandidata u ispitivanjima javnog mnjenja se od početka svoje kampanje nalazio u samom vrhu. Kako bi naglasio svoju nezavisnost od centara moći, koje tvrdi da želi da promeni, a i kako bi istakao svoj poslovni uspeh, rešio je da samostalno finansira svoju kampanju. U kampanji ga odlikuju demagoška retorika i česti napadi na protivkandidate. Neke od njegovih ideja, naročito one koje se tiču zabrane ulaska muslimanima u Sjedinjene Američke Države, mnogi analitičari smatraju previše konzervativnim, a pojedini komentatori mu zbog tih ideja stavljaju i etikete neo-fašiste.

Teme i stavovi

Donald Tramp je heroj najtvrdokornijih konzervativaca. Što se tiče ljudskih prava, Tramp je najveću pažnju posvetio očuvanju Drugog amandmana Ustava Sjedinjenih Američkih Država. Drugi amandman propisuje da svaki građanin ima neotuđivo pravo da poseduje i nosi vatreno oružje. Što se tiče prava seksualnih manjina, Tramp je čvrsto protiv gej brakova. Tramp se snažno zalaže za očuvanje tradicionalne američke porodice. Možda najbolji pokazatelj gde se ljudska prava i slobode nalaze na Trampovoj listi prioriteta je i Trampova izjava da ni on ni Amerika nemaju vremena za političku korektnost.

Tramp tvrdi da je Obamaker najgora stvar koja se desila zdravstvu u Americi. On smatra da Obamaker, koji je preopteretio Američku ekonomiju, treba ukinuti i ponovo uvesti principe slobodnog tržišta. Donald Tramp se zalaže za opsežnu reformu Veteranske administracije. Njegov plan podrazumeva sveobuhvatne reforme koje će pružiti veteranima pomoć 21. veka. Reforme podrazumevaju i uklanjanja korumpirane uprave u Veteranskoj administraciji kao i zapošljavanje većeg broja veterana koji će se baviti potrebama i pružati pomoć za 300 000 američkih veterana. Možda i najvažnije pitanje za Donalda Trampa je pitanje imigracione politike.

Njegov plan podrazumeva značajno pooštravanje imigracione politike. Za početak on obećava izgradnju zida duž cele granice sa Meksikom. Zatim predlaže povećavanje administrativnih i ljudskih kapaciteta imigracione službe. Između ostalog pored pooštravanja politike izdavanja viza, Tramp predlaže i ukidanje automatskog dobijanja državljanstva za novorođenčad. Takođe Tramp predlaže i automatsko proterivanje svih stranaca koji su na tlu Amerike optuženi za neko kriminalno delo. Donald Tramp se zalaže da se muslimanima do daljnjeg zabrani ulazak u Sjedinjene Američke Države.

Reforma poreskog sistema i uvođenje jačeg ekonomskog protekcionizma su u osnovi Trampovog plana za ispunjenje njegovog izbornog slogana „Make America great again“. Tramp predlaže poreske olakšice za srednji stalež. Zatim njegov plan stavlja u prvi plan neophodnost reformisanja i pojednostavljivanja samog poreskog sistema i uvođenje jednostavnijeg obračunavanja poreskih osnovica. Privlačenje velikih poreskih obveznika koji svoje obaveze izmiruju u poreskim rajevima poreskom stopom od samo 10% predstavlja još jedan od predloga koji za cilj imaju povratak kapitala i proizvodnje u Ameriku. Tramp planira i uvođenje obaveznog prioritetnog zapošljavanja za domaće radnike, kao i ukidanje poreza na nasleđe.

Definitivno najslabija tačka njegove kampanje. Analitičari i poznavaoci spoljne politike smatraju da spoljna politika Donalda Trampa svojom jednostavnošću podseća na srednjoškolski Model Ujedinjenih nacija.  Tramp je kao glavni izazov spoljne politike SAD označio odnos sa Kinom. U odnosu sa Kinom prema Trampu SAD moraju da postignu nekoliko ciljeva. Za početak je potrebno Kinu proglasiti valutnim manipulatorom i dovesti je za pregovarački sto, zatim naterati Kinu da poštuje pravila o zaštiti intelektualne svojine i time zaštititi investicije u ovom sektoru, potom stvoriti milione radnih mesta u Americi putem uvođenja visokih taksi na uvoz robe iz Kine koje bi anulirale ogromne subvencije koje Kina daje svojoj privredi i na kraju ojačati pregovarački položaj smanjivanjem korporativnih taksi za domaće kompanije. Pored odnosa sa Kinom, Tramp planira i zaokret kad je u pitanju odnos prema Rusiji i Iranu u Siriji, kao i ograničavanje nepotrebnih ratnih avantura i oružanih intervencija.

Drugi o kandidatu

:“ A person who thinks only about building walls, wherever they may be, and not building bridges, is not Christian. This is not in the gospel”

:“ If we Republicans choose Donald Trump as our nominee, the prospects for a safe and prosperous future are greatly diminished.“

“Donald Trump says he admires Vladimir Putin, at the same time he has called George W. Bush a liar. That is a twisted example of evil trumping good.”

Zanimljiv citat

„Sometimes by losing a battle you find a new way to win the war.“

„You have to think anyway, so why not think big?“

„What separates the winners from the losers is how a person reacts to each new twist of fate.“

“One of the key problems today is that politics is such a disgrace, good people don’t go into government.”

Zanimljivosti

  • On je germafob i kloni se rukovanja sa ljudima.
  • On je jedini predsednički kandidat koji ima društvenu igru sa svojim imenom pod nazivom Trump: The Game.