18/12/2017
Džon Kejsih

Ime i prezime: Džon Ričard Kejsih (John Richard Kasich)
Politička partija: Republikanska partija (Grand Old Party)
Država: Florida
Religijska pripadnost: Hrišćanin, anglikanac
Mesto i datum rođenja: 13. maj 1952 (MekGi Roks, Pensilvanija)
Website: https://www.johnkasich.com/
Facebook: /JohnKasich/
Twitter: /johnkasich 

Naslovna

04.05.2016. Odustao od trke.

Biografija

Džon Ričard Kejsih rođen je 13. maja 1952. godine, od oca Johna (češkog porjekla) i majke Ane (hrvatskog porekla) u MekGi Roksu, državi Pensilvanija. Oba roditelja su bila praktikujući rimokatoloici. Iako je vaspitavan kao rimokatolik, Kejsih se okrenuo anglikanizmu nakon 1987. kada su mu roditelji poginuli u saobraćajnoj nesreći. Završivši srednju školu u svom rodnom mestu, Kejsih se upisuje na Državni Univerzitet Ohaja, gde se specijalizovao za oblast političkih nauka. Kao brucoš, napisao je pismo predsedniku Niksonu, kojim je izrazio svoju brigu o stanju nacije i molio za audijenciju sa predsednikom. Nikson je uslišio molbe mladog Kejsiha i pozvao ga na dvadesetominutni razgovor. Diplomirao je 1974. u oblasti političkih nauka.

Njegova prva žena bila je Meri Li Gifit, sa kojom nije imao dece. Venčali su se 1975,  ali  zbog bračnih nesuglasica razvode se 1980. godine. Kejsih je nakon toga oženio Keri Valdbilg 1997. godine, sa kojom je i danas u braku. Kejsih i Valdbilg imaju dve ćerke, bliznakinje.

Odmah nakon studija, zaposlio se u Legislativnoj komisiji Ohaja, kao istraživač. Zatim se uključuje u politiku kao saradnik senatora Bluza Lukensa, od 1975m do 1978. godine. Kejsih se 1978. uključio u svoju prvu izbornu trku. Štaviše, bio je kandidat za poslanika u Državnom senatu. Pobedio je svog demokratskog rivala i postao predstavnik 15. distrikta, kao najmlađi predstavnik u Državnom senatu Ohaja, sa svojih 26 godina.

Kejsih je odlučio da se kanididuje za Kongres SAD 1982, kada je predstavljao Ohajov dvanaesti kongresni distrikt. Potukao je svoje rivale kako u unutarstranačkim tako i u međustranačkim izborima. Od tada je reizabran na svoje mesto osam puta, svaki put sa preko 64% podrške.

U kongresu je dobio reputaciju fiskalnog konzervativca i “jastreba”. Sam Kejsih se svesrdno zalagao za Zalivski rat, no po pitanju građanskog rata u Bosni i Libanu, Kejsih je bio protiv američke intervencije. Čak je 1997. uveo predlog zakona kojim se traži povlačenje američkih mirovnih trupa iz BIH. Takođe je podržavao sankcije protiv režima aparthejda u Južnoj Africi.

Kejsih je postao član Komiteta za budžetska pitanja 1993. godine. U toku svog službovanja pokazao se kao protivnik Klintonove administracije, neretko predlažući alternativne zakone, kojima bi se umanjivali i regulisali državni troškovi. No, Kejsih nije bio uvek protivnik saradnje sa demokratama. Bio je jedan od 42 republikanca, koja su podržali demokrate u zabrani poluautomatskog oružja sa velikim šaržerom (assault weapons). Zbog ovog glasanja Kejsič je dobio ocenu F od NRA (National rifles association). Kejsih je prvi put pokušao da postane predsednik 2000. godine, ipak zbog problema sa donacijama, morao je da napusti trku.

Napustivši Kongres, Kejsih je postao voditelj na kanalu Fox News, gde je bio voditelj emisije Heartland with John Kasich. Takođe je odmenivao svog kolegu Bila O’Rajlija kao voditelj emisije The O’Reilly Factor.

Kejsih je takođe imao i veze sa američkim biznisom. Od 2001. bio je direktor Odseka sa investiciono bankartsvo pri Leman Braders banci. Ostao je u toj banci do njenog bankrota 2008. godine.

Kejsih se ponovo politički aktivirao 2010., kada se kandidovao za mesto guvernera države Ohajo, protiv tadašnjeg guvernera, demokrate Teda Striklanda. Porazio je svog rivala, osvojivši guvernersko mesto. Reizabran je 2014. sa još ubedljivijom pobedom.

Teme i stavovi

Džon Kejsih spada među kandidate sa izrazito konzervativnom crtom u pogledu stavova prema unutrašnjim poslovima, ekonomskom razvoju i obrani, ali je u pogledu osnovnih prava i ljudskih sloboda prilično liberalan i znatno bliži demokratama. Podržava afirmativno delovanje u procesu zapošljavanja manjinskih grupacija i žena, ali se protivi uvođenju sistema kvota. Podržava tradicionalne bračne zajednice, ali takođe smatra da je vreme „da se krene dalje“. Međutim, istovremeno podržava amandman za prevenciju istopolnih brakova. Kada je reč o pravu na abortus, smatra ga nemoralnim i protivi se federalnom finansiranju abortusa. Veruje da je religiji mesto u školi i za njega su „biblijske priče istorijske činjenice“.

Kejsih je u pogledu unutrašnje politike prilično konzervativan. Veruje da je smrtna kazna u skladu sa hrišćanskim vrednostima i principom pravednosti, a da strožije kažne pozitivno utiču na smanjenje stope kriminala. Snažno zagovara opstanak „Drugog amandmana“ i pravo građana na posedovanje i nošenje oružja. Za razliku od Kruza ili Trampa znatno je bliži ideji „Obamacare-a“, iako određene delove tog plana izlaže kritici.  Njegovi stavovi u pogledu zagađenja upotrebom energenata prilično su izbalansirani. Zakaže za uravnoteženiju upotrebu zelene i niskotarifne energije, dok sa druge strane smatra da je upravljanje životnom sredinom zalog za budućnost. Protivnik je legalizacije opojnih sredstava, sa izuzetkom upotrebe u medicinske svrhe, i zalaže se za strožije zakone u ovoj oblasti.

Kejsih je jedan od najkonzervativnijih kandidata u pogledu ekonomske politike i razvoja. Smatra federalnu vlast odgovornom za „Veliku recesiju“ i veruje da bolji dani za Amerikance dolaze tek povlačenjem države iz ekonomije i smanjivanjem poreza i mehanizama regulacije. Zalaže se za „podvlačenje crte“ u imigracionoj politici, jačanje granica i sprečavanje daljeg dotoka ilegalnih migranata. Ipak, smatra da se mora pronaći rešenje za „spajanje imigrantskih porodica“. Takođe, veruje da bi penzioni sistem trebao biti u potpunosti privatizovan. Veliki je pobornik slobodne trgovine i podržava institucije i sporazume kao što su Svetska trgovinska organizacija ili NAFTA.

Iako ne smatra da bi izadavanja za odbranu i vojsku trebalo preterano smanjivati, veliki je protivnih „trošadžija“ iz Pentagona i njihovih „propalih projekata“. Zalaže se za ograničenu upotrebu vojske van teritorija Amerike i to samo uz predvodništvo SAD. Kejsih češće govori o ratovima ideja ili mekoj moći nego oružanim sukobima, ali je istovremeno i otvoreni zagovornik prekida diplomatskih odnosa sa Kubom ili Vijetnamom. Takođe, Kina mu ne spada među omiljene države i smatra da bi trebalo oštrije odgovoriti na kinesko delovanje u Južnom kineskom moru. Zagovornik je udruženog, savezničkog, delovanja protiv ISIS-a u Iraku i Siriji.

Drugi o kandidatu

“I’ve known John for many, many years. You know, his virtue is he’s not crazy. He’s a sane human being.”

“I said, ‘Why is a guy allowed to run? All he’s doing is he goes from place to place, and loses and he keeps running. He doesn’t have to run and take my votes. Because he’s taking my votes. He’s not taking Cruz’s votes.”

Zanimljivi citati

O ekonomskom rastu

“Economic growth is the key to everything. But once you have economic growth, it is important that we reach out to people who live in the shadows, the people who don’t seem to ever think that they get a fair deal. And that includes people in our minority community; that includes people who feel as though they don’t have a chance to move up.”

O ISIS-u

“We have to go massively, like we did in the first Gulf War where we destroyed Saddam’s ability to take Kuwait. We need to have a coalition that will stand for nothing less than the total destruction of ISIS and we have to be the leader.”

O vrednostima

“I worry about America. For the first time in my lifetime, I’m worried about us, i’m worried about how our values to some degree have been eroded, of personal responsibility and compassion and teamwork. I worry about it, I worry about the fact that we’re so divided.”

O muslimanima u Americi

“I mean just because somebody happens to be of the Muslim faith, doesn’t make them a terrorist or make them a threat to America. And we’ve had relations with people all over the world of the Muslim faith.”

O intervencijama

“I don’t believe the United States should involve itself in civil wars. Civil wars are not in our direct are interest. The fact is, is that we should go to war when it is our direct interest. We should not be policemen of the world, but when we go, we mean business. We’ll do our job. We’ll tell our soldiers, our people in the service, take care of your job and then come home once we’ve accomplished our goals.”

Slogan:

Kasich FOR US