18/12/2017
Geri Džonson

Ime i prezime: Geri Džonson (Gary Earl Johnson)
Politička partija: Libertarijanska partija (Liberatian Party, LP)
Država: Novi Meksiko
Religijska pripadnost: Hrišćanin, Luteranista
Mesto i datum rođenja: 1. januar 1953. (Minot, Severna Dakota)
Website: www.johnsonweld.com/
Facebook: www.facebook.com/govgaryjohnson  (981.000 lajkova)
Twitter: twitter.com/govgaryjohnson  (266.000 pratilaca)

Biografija

Rođen je 1. januara 1953. u gradiću Minot, Severna Dakota, koga stanovnici nazivaju „Magični grad“ i „Mali Čikago“, ali koji je istini na volju do nedavno bio poznat samo po vojnoj vazduhoplovnoj bazi udaljenoj 20ak kilometara od grada. U ovom gradu je u porodici Erla Džonsona (Earl Johnson), po profesiji učitelja i Loren Bostou (Lorraine Bostow), zaposlene u Birou za indijanske poslove pri Departmanu za unutrašnje poslove Federalne vlade, rođen i odrastao Geri Džonson. Srednju školu je završio 1971. godine u Albukerkiju, a iste godine upisuje političke nauke na Univerzitetu Novi Meksiku i završava ih četiri godine kasnije.

Početne godine nakon završetka fakulteta odredile su u velikoj meri i njegov život. Geri Džonson je ostvarivao prihode još tokom studija, deleći marketinške letke. Prvo radno iskustvo navelo ga je da se okuša u biznis sektoru godinu dana nakon završetka studija. Osniva kompaniju „Big J“ koja je u početnoj godini imala samo jednog zaposlenog, da bi polovinom devedesetih vredela nešto manje od 40 miliona američkih dolara i imala preko hiljadu zaposlenih. Prilikom prodaje kompanije 1999. godine Džonson je, prema sopstvenom priznanju, imao „pomešana osećanja“. Teško mu je pala prodaja kompanije koju je podizao sa svojom tadašnjom suprugom (Dee Simms), ali je istovremeno verovao da će prodaja pogodovati njegovim radnicima.

Politikolog u njemu je proradio još za vreme aktivnog rada u biznis sektoru i 1994. godine se kandiduje na mesto guvernera Novog Meksika, kao kandidat Republikanske partije (GOP). Osvojio je nominaciju pobedivši nekoliko istaknutih republikanaca u unutarstranačkom nadmetanju, a kasnije i odlazaćeg guvernera i kandidata demokrata, Brusa Kinga (Bruce King). Kampanju je finansirao samostalno i u nju uložio između 400 i 500 hiljada američkih dolara. Već na početku mandata dolaze do izražaja njegove ključne osobine, nepokolebljivost, strahovite menadžerske veštine i spremnost da za ono u šta veruje ide do samog kraja. Čvrsto se zalagao za „malu vladu“, smanjivanje poreza,  i smanjivanje rasta državnog duga (država Novi Meksiko). Jedini porast troškova odobravao je u delu budžeta namenjenom za obrazovanje. Usled velikog broja korišćenja guvernerskog vetoa dobio je i zanimljiv nadimak, „Veto Džonson“. Istina, prema podacima do kojih je došao Ralf Holou (Ralf Hollow) novinar Vašington Tajms-a (The Washington Times), Džonson je u prvih šest meseci mandata upotrebio veto preko 200 puta i time postao državni rekorder.

Međutim, rezultate njegove politike građani su pozitivno ocenili i Džonson je reizabran 1998. godine. Izbori nisu bili laki jer mu je protivkandidat bio Martin Čavez (Martin Chavez), ugledni pripadnik hispano zajednice koja u Novom Meksiku čini oko 40% ukupnog stanovništva. Džonson je odneo pobedu i do kraja sledio principe postavljene u prvom mandatu. Rezultati su bili krajnje libertarijanski, vlade je bilo sve manje (posebno u ekonomiji), porezi su bili niži (uključujući i porez na tečna goriva), dok su građani mogli da se pohvale suficitom u budžetu.

S obzirom na ograničenje broja uzastopnih kandidatura na mesto guvernera, Džonson nije mogao ponovo da učestvuje u izbornoj trci. Nastavio je sa aktivnim društveno/političkim radom i 2009. godine uspostavlja inicijativu „Naša Amerika“ (Our America) koja promoviše sve one principe za koje se zalagao tokom dva mandata na mestu guvernera. Ova inicijativa dobija nove obrise kada se uspostavlja „Our America Initiative PAC“, Super PAC (Komitet za političko delovanje) za aktivno učešće u kampanjama na izborima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Na republikanskim preliminarnim izborima 2008. godine je podržao Rona Pola (Ron Paul), pre svega zbog njegovog zalaganja za neintervencionizam u ekonomiji i „malu vladu“, ali je još tada bilo jasno da Džonson nije „tipični republikanac“. Kandidovao se za republikansku nominaciju na predsedničkim izborima 2012. godine, ali se 28. decembra 2011. povukao da bi učestvovao u trci za nominaciju libertarijanaca, koju je i osvojio. Na izborima je dobio 0,99% ukupnog broja glasova, što je predstavljao i najbolji rezultat u istoriji Libertarijanske partije.

Iako je bilo nejasno da li će učestvovati u trci za republikansku ili libertarijansku nominaciju, bilo je jasno da će na izborima 2016. godine učestvovati. Početkom januara tekuće godine je objavio da će tražiti mandat libertarijanaca, a 29. maja ga je i dobio. Njegov kandidat za potpredsednika je Vilijam Veld (William Weld), nekadašnji guverner države Masačusets. Podržali su ga Ron Pol, nekadašnji kongresmen iz Teksada i kandidat za republikansku nominaciju 2008. i 2012. godine, Džesi Ventura (Jesse Ventura) nekadašnji guverner Minesote i Tom Kembel (Tom Campbell), nekadašnji kogresmen iz Kalifornije. Džonson s ponosom ističe da je dobio podršku i senatora Teda Kruza (Ted Cruz), njegovom porukom građanima da na izborima 8. novembra „glasaju za svoju savest“. Međutim, Kruz nikada nije javno iskazao podršku Džonsonu. Džonson je u dosadašnjoj kampanji prikupio oko 1.360.000$. Beleži izuzetno dobre rejtinge i prema poslednjim istraživanjima ima podršku između 10% i 13% glasača. Njegov primarni cilj prvog dela kampanje je brzo dostizanje podrške 15% glasova, što bi mu prema izbornom zakonu omogućilo učešće na generalnim predsedničkim debatama sa pripadnicima dve najveće partije.

Teme i stavovi

Geri Džonson podržava afirmativno delovanje u pogledu zapošljavanja manjinskih grupacija i žena, ali i smatra da sa formalnim kvotama „ne treba preterivati“ i veruje da država treba da predupredi i sankcioniše sve vrste diskriminacije prema ovim grupacijama. Smatra da odluku o abortusu treba prepustiti ženama, kao i odluku održivosti fetusa. Jedan je od najčvršćih zagovornika legalizovanja istopolnih brakova i smatra da federalnoj/državnoj vladi tu nema mesta. Zagovornik je odvajanja države od crkve/religije, ali veruje da državne vaučere za obrazovanje treba koristiti i za crkvene škole. Takođe, zalaže se za što manje regulacije u oblasti životne sredine.

Protivnik je smrtne kazne jer smatra da je rizik od naknadnog dokazivanja nevinosti prevelik. Sa druge strane, veliki je zagovornik legalizacije marihuane. Čak je u intervjuu jednom magazinu priznao da je koristio marihuanu od 2005. do 2008. godiine u medicinske svrhe, pre nego što je njegova država usvojila zakon o legalizaciji. Veruje da je veliki broj kriminalnih dela u bliskoj vezi sa sukobom oko droga, a da bi legalizacija smanjila kriminal. Zagovara politiku „Drugog amandmana“, slobode posedovanja i nošenja oružja. Smatra da je „Obamacare“ velika katastrofa, a i samo mešanje države u zdravstveni sistem naziva „ludošću“. Jedini deo Obamine politike u pogledu zdravstva koji podržava je izdvajanje više sredstava za zdravstvenu zaštitu u ruralnim sredinama. Protivi se strožijem operezivanju zagađivača životne sredine.

Kada je reč o ekonomskim subvencijama i oporezivanju, Džonson pripada pravcu „klasičnog libertarijanizma“. Zalaže se za izbalansirani državni budžet sa proporcionalnim smanjivanjem izdataka. Dug Sjedinjenih Američkih Država, koji se procenju je na 20 triliona, smatra neprihvatljivim i zalaže se za smanjivanje državnih rashoda, čak i do 43% u budžetu za odbranu. Spoljni dug SAD smatra najvećom pretnjom nacionalnoj bezbednosti. Veruje da se smanjivanjem korporativnih taksi povećava mogućnost zapošljavanja i stvaranja novih radnih mesta. Veliki je protivnik aktuelnog poreskog sistema i smatra da ga treba u korenu menjati. Podržava reformu politike imigracije i protivi se diskriminaciji imigranata. Čuvena je njegova izjava da će anti-imigrantski zakoni u Arizoni dovesti do rasnog profilisanja. Ne smatra da treba primiti sve imigranti, ali veruje da im treba omogućiti dodatne dve godine perioda da dobiju vizu ili radnu dozvolu. Podržava NAFTA sporazum jer smatra da je „odneo samo one poslove koje Novi Meksiko (država u kojoj je bio guverner, prim. aut.) nije želeo“.

Džonson se zalaže za širenje slobodnog tržišta i ukidanje svih trgovinskih barijera u Americi i svetu. Šta više, smatra da ne treba da postoje nikakva prepreke u trgovini sa državama kao što je Kuba. Veruje u američku izuzetnost i smatra da treba ograničiti američki intervencionizam ili ga potpuno ukinuti. Takođe, zalaže se za smanjivanje američke državne pomoći drugim državama i pružanje takve pomoći samo kada koristi državnim interesima. Američke saveznike treba ubediti da više ulažu sredstava za odbranu i povući 100000 američkih vojnika sa evropskog tla.

Drugi o Džonsonu

„Gary Johnson is Worse than Donald Trump“. Benjamin Studebaker

„I am not ready to endorse the Libertarians.“ Mitt Romney

Zanimljivi citati

“Every time you pass a law, it is a little bite out of freedom.”

“My issue with campaign finance is 100 percent disclosure. Wear a suit with patches from your big contributors. Depending on the size of the contribution, that’s how big the patch should be.”

“My next-door neighbor’s two dogs have created more shovel-ready jobs than this current administration.”

“As I told the students every time I visited a campus, you are the director of your own movie, and if you aren’t enjoying what you are doing, change it. “