18/12/2017
Hillary Clinton

Ime i prezime: Hilari Klinton
Politička Partija: Demokrate
Država: Njujork
Religijska pripadnost: Metodist
Datum i mesto rođenja: 25. oktobar, 1947, Čikago
Website: https://www.hillaryclinton.com/
Facebook: /hillaryclinton
Twitter: @HillaryClinton

Biografija

   Hilari Klinton je nekadašnja državna sekretarka, senatorka iz države Njujork i prva dama SAD. Odrasla  je  u  porodici  srednje  klase,  u  Park  Ridžu,  predgrađu Čikaga,  Ilinois.  Završila  je  Velsli  koledž, nakon čega je nastavila da studira prava na Jejlu, gde je i upoznala svog budućeg supruga Bila Klintona.
Dugo  godina  se  bavila  građanskim  aktivizmom,  a  bila  je  i  profesor  prava  u  Arkanzasu.  Nakon  drugog mandata  Bila  Klintona,  postala  je  Senatorka  države  Njujork  u  američkom  Kongresu.  Bila  je  kandidat  za Predsednika  SAD  2008  kada  je  izgubila  od  Barake  Obame  nominaciju  za  kandidaturu  Demokrata  posle duge  i teške  kampanje.
Na  poziv  Predsednika  Obame  postaje  državni  sekretar  u  njegovom  prvom mandatu, nakon čega se povlači kako bi spremila kandidaturu za nove izbore.
Kandidaturu je objavila u Aprilu 2015. godine, prva među demokratskim kandidatima. Važi za favorita za demokratsku kandidaturu na izborima i  glavnog  favorita  da  postane  Predsednica  SAD.  Prikupila  je  najviše  novca  u  kampanji.  Deo  kampanje  je bio  obeležen  pitanjima  korišćenja  imejla  na  privatnom  serveru  dok   je   bila  državna  sekretarka  i odgovornošću zbog napada na američku ambasadu u Bengaziju u Libiji.

Teme i stavovi

Hilari Klinton vazi za liberalnog kandidata u oblasti prava i sloboda. Zalaže se za pravo na abortus i istopolne brakove, kao i afirmativnu akciju za manjine i zene. Donekle je protiv preteranog upliva religije u javnu sferu.

U oblasti krivičnog prava i kaznene politike, zalaže se za njegovu promenu kroz uvođenje alternativnih sankcija, reformu obavezne minimalne kazne i uspostavljanje poverenja između zajednice i policije. Protivi se bukvalnom shvatanju drugog amandmana i zalaze se za uvođenje kontrole prava na posedovanje i nošenje oružja. Pobornik je Obamacare-a u oblasti zdravstvene zaštite i njegovog daljeg poboljšanja ka univerzalnoj zdravstvenoj zaštiti. U oblasti energetske politike, zalaže se za veće poštovanje standarda zaštite životne sredine i obnovljivih izvora energije. Skeptična je povodom pitanja legalizacije marihuane i lakih droga.

U oblasti ekonomske politike, Hilari Klinton se zalagala za politiku fiskalnog stimulusa radi podsticanja rasta privrede i izlaska iz recesije 2008. godine. U poreskoj politici se zalaže za progresivnu stopu poreza i veće poreze za najbogatije Amerikance sa primanjima od preko 250 000 $ godišnje. U oblasti imigracije, veruje u politiku “put ka državljanstvu” za emigrante, i liberalniju imigracionu politiku. Zalaže se za očuvanje “social security-a” pod federalnom kontrolom. Podržava trgovinske sporazume TTP I TTIP.

Sigurno najiskusniji kandidat za pitanja odbrane i spoljnih poslova. Pitanja nacionalne bezbednosti su njena specijalnost. Spada u pobornike američkog intervencionizma. 2003. Godine je glasala za američku intervenciju u Iraku. Zalaže se za jaču saradnju sa saveznicima u Evropi i zajednički odgovor na rast Rusije. Inicijalno se protivila pregovorima o iranskom nuklearnom programu, dok danas podržava nuklearni sporazum. U Siriji se zalaže za naoružavanje manje radikalnih pobunjenika i uspostavljanje zone zabranjenog leta. Podržava snažniji odgovor na pretnju ISIS-a i saradnju sa partnerima na Bliskom Istoku po ovom pitanju.

Drugi o kandidatu

“She may have the experience to be president of the United States. No one can argue that, but in terms of her judgment, something is clearly lacking.”

“She shouldn’t even be running. Honestly, she shouldn’t be allowed to run based on the emails, OK, to be totally honest with you. She’s being protected. But, Hillary Clinton does not have the stamina, doesn’t have the energy, doesn’t have it. Doesn’t have the strength to be president.”

” Damn it feels good to be a Clinton. A shameless politician always plays her cards right.”

Zanimljivi citati

„Women are the largest untapped reservoir of talent in the world.“

„There is a sense that things, if you keep positive and optimistic about what can be done, do work out.“

„There’s a difference between fair game and playing games.“

„We need more good jobs that reward hard work with rising wages, dignity, and a ladder to a better life.“

“We need a new New Deal for communities of color.”

“I believe in equal pay for equal work for women, but I also believe it’s about time we had paid family leave for American families and join the rest of the world.”

“The American people are tired of liars and people who pretend to be something they’re not.”