18/12/2017

Lista kandidata trećih partija na izborima

Termin treće stranke (Third party) se koristi u Sjedinjenim Američkim Državama za sve političke stranke osim dve najveće stranke (Republikanske  i Demokratske stranke). Takođe ovaj termin se može odnositi i na nezavisne političare koji nisu povezani ni sa jednom strankom.

Lista kandidata trećih partija na izborima

Svakako jedan od najpoznatijih citata o trećim parijama dolazi od profesora Univerizeta Kolumbija i poznatog istoričara dr. Ričarda Hofstadtera: „ Treće stranke su kao pčele, jednom kada ubodu, one umiru“. Često sa ulogom da podvuku delikatne probleme koje velike partije mogu zanemariti i ne tretirati, treće partije su uspešno usmeravale politički dijalog i zakonodavstvo, ali ipak  nisu dovoljno dugo opstale da bi se njihovi kandidati domogli vlasti, naročito u slučaju predsedničkih izbora.

Međutim, veliki broj onih koji su pokušali da preko trećih partija dođu do Bele kuće ostali su u pamćenju javnosti jer su, iako u poslednje vreme manje uspešno, privlačile zapažanja značajnog dela glasova javnog mnjenja. I ne samo to, najuspešniji kandidat treće partije u istoriji SAD-a je takođe u velikoj meri odgovoran za dugoročnu vladavinu američke dvopartijske političke strukture.

Pokušao je da osvoji republikansku predsedničku nominaciju, ali je odbijen. Zatim je kao deo Progresivne stranke nastupio na izborima zastupajući politiku novog nacionalizma. Izgubio je izbore, ali sa 88 elektorskih glasova, smatra se najuspešnijim kandidatom treće partije u XX veku.

Kao kandidat podržan je od strane organizovanih radnika i poljoprivrednih grupa, čak mu je i Američka organizacija rada pružila blagu podrsku. Odneo je podršku samo u jednoj državi.

Bio je značajan pobedivši u pet država na jugu. Iako neuspesan na izborima, smatra se da je njegova kandidatura značajno uticala na ishod pobednika. Poznat je bio po zalaganju za očuvanje rasne segregacije, kao i protivnik pokreta za građanska prava.

Osvojio je skoro 19 posto glasova, čime je postao najuspešniji kandidat treće partije nakon Ruzvelta i izbora 1912. Ipak nije odneo ni jedan elektorski glas. Zabrinutost javnosti za federalni fiskalni budžet istakli su milijadera Perota kao predsedničkog kandidata.

Izvor: www.presidentsusa.net
Autor: Aleksandar Klarić