18/12/2017
Ted Cruz

Ime i prezime: Ted Kruz (Rafael Edward “Ted” Cruz)
Politička partija: Republikanska partija (Grand Old Party, GOP)
Država: Teksas
Religijska pripadnost: Hrišćanin, Južni Baptista
Mesto i datum rođenja: 22. decembar 1970. (Kalgari, Kanada)
Website: www.tedcruz.org
Facebook: /tedcruzpage
Twitter: @tedcruz

04.05.2016. Odustao od trke.

Biografija

   Ted Kruz je rođen 22. decembra 1970. godine u Kalgariju (Kanada) od oca Rafaela Bjenvenido Kruza, kubanskog imigranta, i majke Eleanore Elizabet Vilson, irsko-italijanskog porekla. Njegovo poreklo je često bilo tema predsedničke kampanje i drugi kandidati su insistirali na ispitivanju legalnosti njegove kandidature i njegovom „kanadskom poreklu“. Istina, Ted Kruz je prve tri godine života proveo u Kanadi, a kasnije se sa porodicom seli u Teksas. Srednjoškolsko obrazovanje stiče u Hjustonu i već tada biva izložen idejama „manje vlade“, slobodnog tržišta i ekonomsoj filozofiji Miltona Fridmana. Na Vudro Vilson školi javnih i međunarodnih poslova Univerziteta Prinston diplomirao je 1992. godine, a profesionalni doktorat prava (Juris Doctor) stiče na Univerzitetu Harvard 1995. godine.
Njegovo insistiranje na očuvanju i sprovođenju Ustava SAD, može se povezati sa ljubavlju koju gaji prema pravima. Prvo zaposlenje je dobio 1995. u Apelacionom sudu SAD, a već godinu dana kasnije postaje pripravnik kod Vilijama Renkvista, dugogodišnjeg predsednika Vrhovnog suda SAD. Nakon službovanja u Vrhovnom sudu okreće se privatnoj praksi u advokatskoj kancelariji Kuper i Kirk (tada Kuper, Karvin i Rozental). Interesantno je da je Kruz imao ulogu i u pokretanju procedure „impičmenta“ (opoziva) protiv 42. predsednika SAD, Bila Klintona.
Svoju političku karijeru Kruz je gradio „korak po korak“. Najpre je učestvovao 1999. godine kao savetnik za unutrašne poslove u predsedničkoj kampanji Džordža Buša (George W. Bush), a zatim 2003. postaje Zamenik glavnog tužioca države Teksas (Solicitor-General). Zastupao je državu Teksas pred Vrhovnim sudom SAD devet puta, a pet puta je izlazio kao pobednik. Ukoliko pažljivo posmatramo njegovu ulogu u državi Teksas, videćemo da su njegovi stavovi od pre više od deset godina identični današnjim. Kruz se i dalje čvrsto zalaže za slobodu posedovanja i nošenja oružja (Drugi amandman na Ustav SAD) i protivi istopolnim brakovima.
Kruzove ambicije na federalnom nivou počinju kandidaturom za senatora na izborima 2012. godine. Najpre na preliminarnim republikanskim izborima za senatora u Teksasu pobeđuje Dejvida Duhursta, a zatim i demokratskog kandidata Pola Sedlera i time postaje prvi senator iz Teksasa hispano-američkog porekla. Odmah je bilo jasno da Kruz neće biti puki posmatrač događaja u Senatu SAD. Žestoko je kritikovao Baraka Obamu optuživši ga za zanemarivanje Ustava SAD, sklapanje sporazuma protivno interesima američkih građana i pogubnu politiku preme imigrantima. Takođe, bio je izuzetno aktivan u pogledu legislative i tvorac je dvadeset i pet predloga zakona. Međutim, zbog svojih prilično tvrdih stavova i ponekad preoštrih analogija, nije omiljen čak ni među svojim republikanskim kolegama. Tako su se često mogli čuti negativni komentari o Tedu Kruzu od strane vodećih republikanaca, kao što su Džon Mekkejn ili Mit Romni. Ipak, Kruz ne mari puno za (ne)popularnost među kolegama senatorima i deklariše sebe kao protivnika „Vašingtonskog kartela“.

Ted Kruz je marta 2015. zvanično objavio ulazak u trku za republikansku nominaciju. Njegova kandidatura nije bila neočekivana jer se takav razvoj događaja još početkom 2013. mogao naslutiti. Tokom 2013. i 2014. držao je veliki broj govora na univerzitetima i republikanskim konferencijama i iznosio stavove, koje danas čvrsto brani u kampanji. Prebivalište Teda Kruza je Hjuston u državi Teksas. Njegova imovina procenjuje se na 3.17 miliona američkih dolara. Od 2001. godine oženjen je Hajdi Kruz i ima dvoje dece.

Teme i stavovi

Ted Kruz je najkonzervativniji aktuelni kandidatat u trci za republikansku nominaciju i posle Rika Santoruma najkonzervativniji kandidat za nominaciju koji je „trčao“ preliminarne izbore 2016. godine. Kao konzervativac starog kova, blizak „Pokretu Čajanka“, Kruz gaji i iznosi stavove koji mnogi smatraju zastarelim i neadekvatnim u XXI veku. Ted Kruz je veliki protivnik abortusa, smatra ga nemoralnim činom i zalaže se za ukidanje finansiranje abortusa iz javnih sredstava.
Takođe, zalaže se za ukidanje svih oblika diskriminacije, ali ne podržava rasne ili rodne kvote kao način rešavanja problema. Veruje da je afirmativno delovanje u pogledu izjednačavanja prava manjinskih grupacija plemenita ideja, ali da ne treba da dolazi od države. Veliki je protivnik istopolnih brakova i branilac tradicionalnih. Čak je javno kritikovao gradonačelnika Dalasa, koji je u dva navrata učestvovao na gej paradi u svom gradu. Prema Kruzovim shvatanjima, vera treba da zauzima visoko mesto u moralnom kodu svakog čoveka. Zagovornik je judeo-hrišćanskih vrednosti i veruje da je religiji mesto u školama i javnom životu. Zalaže se za manje ekološke regulacije i veruje da potrebe ljudi uvek moraju biti ispred potreba prirode.

Ted Kruz je jedan od najvećih zagovornika „Drugog amandmana“, odnosno slobode posedovanja i nošenja oružja i smatra ga jednim od ključnih ustavnih prava građana SAD. Žestoko se protivi težnjama demokrata u pogledu ograničavanja prava nošenja oružja, količine metaka koju osoba može posedovati i svim oblicima regulacije nošenja oružja. Obećao je da će kao predsednik „izmeniti svako slovo Obamacare-a“. Zalaže se za strožije kažnjavanje kriminalnih aktivnosti, posebno seksualnih prestupnika i protivnik je ukidanja smrtne kazne. Kruz ne mari previše za „zelenu energiju“ i globalno zagrevanje i zalaže se nastavak upotrebe fosilnih goriva, čime se zadržava niska cena energenata. Protiv je upotrebe narkotika, a smatra da bi države same trebalo da odlučuju o legalizaciji marihuane.

Kada je reč o ekonomskoj politici, Kruz zadržava konzervativna uverenja. Kao jedini vid oporavka iz godina recesije i niskih stopa rasta vidi smanjivanje poreza, skraćivanja obima regulative i time stimulisanje potrošnje. Protivnik je dodatnog zaduživanja i odobrava jedino povećanje troškova koje prati stopu rasta bruto domaćeg proizvoda. Zalaže se za temeljnu istragu rada Federalnih rezervi i njihovog odobravanja hipotekarnih/stambenih kredita. Više puta je isticao da visoko oporezivanje krupnog kapitala znači seljenje biznisa u druge krajeve sveta i zato insistira na jedinstvenoj stopi oporezivanja svih građana i pravnih lica. Kruz se zalaže na primeni izuzetno restriktivne politike prema migrantima.
Za razliku od Trampa, ne insistira previše na izgradnji zida na granici sa Meksikom, ali smatra da treba utrostručiti patrole i dati policiji veća ovlašćenja. Oštro se protivi politici amnestije za gotovo jedanaest miliona ilegalnih migranata na tlu SAD. Nema ništa protiv privatnih penzionih fondova, šta više, mnogo manje poverenja ima u vladine penzione fondove i time nastavlja da dosledno sledi politiku „što manje vlade na tržištu“. Kruz insistira na slobodnoj trgovini i smatra da sporazume i mehanizme kao što su NAFTA i WTO treba proširiti, kako bi se efikasno odgovorilo na izazove globalizacije.

Ukoliko tražimo najslabiju tačku u nastupima Teda Kruza, onda bi to svakako bili stavovi u pogledu spoljne politike i bezbednosti. Ključne tačke Kruzove kampanje su insistiranje na poštovanju Ustava, drugom amandmanu, oštra mingrantska politika i povlačenje države iz ekonomije. Spoljnu politiku i bezbednost možemo pronaći tek na marginama njegovih obraćanja. Čvrsto veruje u američku izuzetnost i nezamenljivost i smatra da se američke vrednosti moraju braniti i van granica SAD. Nema moralnih dilema u pogledu politike intervencionizma jer ne želi da dozvoli da „svetski sudovi odlučuju o američkom suverenitetu“. Zalaže se za uvećanje vojske SAD i vojnog budžeta. Smatra da SAD treba da pomognu jedinice Kurda u Iraku i Siriji, a da ISIS treba bombardovati do potpunog uništenja.

Drugi o kandidatu

“I’ve met much tougher people than Ted Cruz. He is like a baby compared to some of the people I have to deal with. He is like a little baby: soft, weak, little baby by comparison…But for lying, he’s the best I’ve ever seen.”

„If I went in to buy a car & Ted Cruz was the salesman, I’d travel five towns over to buy that car from someone else.“

„I just don’t like the guy.“

„If you killed Ted Cruz on the floor of the Senate, and the trial was in the Senate, nobody would convict you.“

„Ted Cruz … says whatever he needs to say to get elected and then he’ll do what he pleases.“

„”Conservative values are at his core. He’s principled, he’s fearless, and he has true conviction.”

Ključni slogani kampanje

Courageous conservatives, Reigniting the Promise of America

“Consistent. Conservative. Trusted.”

Zanimljivi citati

  • Cruz has repeatedly said that the 2015 international nuclear agreement with Iran “will make the Obama administration the world’s leading financier of radical Islamic terrorism.”
  • „If I’m elected president, let me tell you about my first day in office. The first thing I intend to do is to rescind every illegal and unconstitutional executive action taken by Barack Obama.“
  • „God’s blessing has been on America from the very beginning of this nation, and I believe God isn’t done with America yet.“
  • „President George Herbert Walker Bush ran as a strong conservative, ran to continue the third term of Ronald Reagan, continue the Ronald Reagan revolution. Then he raised taxes and in ’92 ran as an establishment moderate – same candidate, two very different campaigns.“
  • „The Washington establishment think Republicans win elections by you don’t stand for anything, you keep your head down, you don’t rock the boat. You know what? Every time we do that, we get clobbered in the polls.“
  • „The American free market system is the greatest engine for prosperity and opportunity that the world has ever seen. Freedom works.“